Voor wie het verleden omarmt

Stamboom Familie Relaties

Familie onderzoek

Auteur/ondernemer: René Martens Nijmegen.

In je leven bemerk je soms belangstelling voor bepaalde onderwerpen of culturen waar je als je nog jong bent geen touw aan vast kunt knopen over het waarom. Maar als je onderzoek doet naar alle voorvaderen wordt soms duidelijk waar die voorkeuren vandaan komen. Kennelijk krijg je in je karakter, je motivaties en andere invloeden meer mee uit de genen van je voorvaderen dan je zelf beseft.

Zo heb ik van jongs af aan belangstelling voor ondernemen, kastelen, Duitsland, Maleisie en Zuid Afrika, bergen, sporten en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en heb mijn hele leven altijd niet alleen mijn verstand maar vooral ook mijn gevoel gevolgd. Ook mijn rechtvaardigheidsgevoel en directe wijze van communiceren zijn van invloed geweest op mijn 40 jaar ondernemerschap en werkzaamheden over de wereld. Lees hier mijn verhalen over mijn familieleden met een bijzonder karakter en hun enerverende leven.

Bijzondere herinneringen heb ik aan GrootLinden waar ik vroeger nagenoeg iedere twee maanden op bezoek kwam. Zo ook in 2013 waar ik samen met Bert van der Steeg en Gerrie Bloemen de verhalen van vroeger heb onderzocht met dank aan ook aan pastor Donkers. Ook mijn peetmoeder Dora Martens-Schoenmakers woonde haar hele leven daar.

De zoon van Bert woont naast mij. Van hem kreeg ik in 2024 na het overlijden van Bert een bijzondere verzameling van meer dan 2.000 bidprentjes periode 1800-1980 en relifeuze herinneringen uit de driehoek Venray, Den Bosch en Nijmegen, kennelijk ooit verzameld door Schoenmakers-Martens en Van Alem uit Linden.

2013 Bezoek aan Linden.jpg

Bloemershof in Worsum

De familie Josten, Duijghuizen en Hoenselaars hebben in het leven van mijn moeder Bep Cuijpers een belangrijke rol gespeeld. Deze Groesbeekse familie is ook terug te vinden in Groot Linden en maken daar nog steeds deel van uit. Gedurende de 2e wereldoorlog heeft de familie uit Worsum nabij Alverna altijd geholpen met vlees en groente voor o.a. ons gezin. Ook na de oorlog ben ik nog vaak met mijn moeder op bezoek geweest.

Lees meer over families uit Worsum en in het bijzonder de Bloemershof.

Download hier de publicatie:
Geschiedenis van Erfgoed Bloemershof Worsum.pdf

Rutgerus Josten 1857-1929

De families Josten en Hoenselaars door het huwelijk van de zus van Petronella Hoevenaars hadden waren al  een intensief contact in GrootLinden. Zij woonden in Boxmeer evenals mijn moeder die dan ook vaak bij elkaar op bezoek waren.

Lees meer over deze familie:
Stamboom dossier Hendricus Josten 1855 1.2 240203. 

De Familie Bloemen uit Linden

O.a. de families Bloemen, Cuijpers, duijghuizen,  Hoenselaars, Josten, Schoenmakers, Van der Steeg vormden in Groot Linden een hechte gemeenschap met name aan mijn moeders zijde. Als kind kwamen wij daar dus ook later vaak op bezoek met leuke herinneringen.

Zie het hoofdmenu over de familie Schoenmakers,

Lees meer over de familie Bloemen uit GrootLinden:

Stamboom: J.P.Bloemen 1898 1.4 240204

Martens Familie anno 2013

**************

Lees verder over de voorouders
Stamboom Martens sinds 1759

Reinerus (Rein) Martens

zijn zonen

Johannes Martens

Henricus Martens

Jacob Martens

zoon van Johannes

Johannes Martens

en zijn broer

Theodorus Donatus Martens

zijn zoon

Theodorus Bernardus Martens

zijn zoon

Johannus Theodorus Martinus Martens

Lees meer Stamboom Martens

Deze familie is voor zover bekend een ondernemers familie. Van zelfstandige akkerbouwers tot heden ondernemingen in de ICT Informatica & Communicatie Technologie & management consultancy.
Zie de begin jaren van nu opa René Martens en zijn start in de informatica met FRIDEN en DEC Digital Equipment Corporation.

FRIDEN Nijmegen 1969-1970 1.3 170730.pdf

**************

Famlie De Kanters

Een andere tante van mjn moeder Bep Cujpers was de zus van haar moeder Door Hoenselaars gehuwd met slager Mathijs de Kanter uit Boxmeer, waar ook mjn moeder vroeger woonde. Ook daar kwam ik als kind dsu vaak op bezoek van wat ik mij herinner de drogist tegenover de kerk met haar bijzondere kelders en RK verleden.

Lees meer over deze familie:
Stamboom dossier: Mathijs de Kanter 1876 1.2 240203.pdf.

 

Familie Haukes
uit Kekerdom

De naam Haukes is niet meer weg te denken in het dorp Kekerdom in de Ooij bij Nijmegen. Dit dorp heeft als voormalige Heerlijkheid een rijk verleden en werkgelegenheid te danken aan de oprichter van destijds opa Hermann Haukes.Van het multi bedrijf in het verleden is nu nog steeds de naam Haukes terug te vinden op de vele vrachtwagens. Het wegenbouw bedrijf is al lang geleden verloren gegaan.

Wat wij hebben met deze familie, nu heel simpel een meer dan 40 jaar vriendschap. Herman Haukes was een van mijn beste vrienden, gehuwd met Nora Tissen. Helaas is Herman vermoord in Trinidad ten gevolge van een staking bij het project van EW Smit destijds.

Wat leuk is te vermelden is het volgende. De drie vriendinnen Nora, Delia en Geerlia hebben allemaal als eerste een zoon gekregen. Deze zonen kregen allemaal als eerste een dochter, niets bijzonder zou je kunnen zeggen, dat gebeurt wel vaker.

Wat is dan het bijzondere: alle meiden (kleindochters) zijn geboren op exact dezelfde datum 22 juli, bijzonder toch !.

Lees mijn verhaal over de familie Haukes e.a.
Download: Familie Hermann J.H. Haukes 1878.pdf

Herman Haukes jr
1947-1978

Zuster Coletha leefde in
het Birgittessen klooster te Uden

Mijn moeder Bep Cuijpers had een bijzondere tante J.G. Hoenselaars die als jong meisje haar intreden nam in het gesloten Brigittesse klooster Abdij Maria Refuge te Uden. Haar hele leven heeft zij daar doorgebracht en uiteindelijk aldaar begraven. Als kind mochten wij haar tweemaal per jaar bezoeken zittend achter dubbele tralies met net genoeg ruimte om haar een hand te schudden. Naast haar zat dan moeder overste die allerliefst het gesprek controleerde. Na afloop kregen wij dan nog wat te eten en dat was het dan weer.

Lees over dit bijzondere kloosterleven:
Zr. Maria Coletha - J.G.Hoenselaars.pdf

J.G. Hoenselaars
1875-1968

******************

Lees meer over de familie Schoenmakers.
Stamboek Schoenmakers

******************

genealogie-rene-martens.nl Expanded Navigation


×

genealogie-rene-martens.nl Site Map


×

Menu Sign In