Voor wie het verleden omarmt

Stamboom Martens

Deze familie Martens vind zijn oorsprong in de Betuwe ten noorden van Nijmegen in het dorp Elst. Het oudst gevonden familielid is Reinerus Martens geboren in 1759. Zijn kinderen en kleinkinderen komen via Oosterhout en Bemmel uiteindelijk in Nijmegen terecht.

Lees meer over deze voorouders:

Genealogie Martens 1759

of de huidige generatie:VI

Genealogie Martens 1949

Link naar voorgaande genearties

Martens generatie IV

Th.B. Martens 1934.jpg

Theodorus Bernardus Martens
1876-1947

Theo sr. was mijn opa en een rasechte Nijmegenaar met zijn bedrijf en winkel in het centrum van Nijmegen aan de Ziekerstraat 65 daar waar nu de doorsteek naar de Mariënburg is gemaakt.

Voorin was de winkel voor verkoop van schilderijen en etsen. Achterin was een grote werkplaats waar de lijstenmakerij en plafond ornamenten werden gemaakt. Deze werkplaats liep door tot tegen het Arsenaal. De familie en 6 kinderen woonde boven de zaak. Het was een gastvrij gezin en iedereen was welkom om mee te eten.

In 1928 brak de grote financiële crisis uit welke uiteindelijk pas jaren later in 1934 tot het faillissement leiden. De zaak werd doorgestart door zijn zoon Theo, aanvankelijk aan de Van Broekhuijzenstraat 38 en later in de Van Welderenstraat 40. De oudste zoon Joop, restaurateur in dienst bij het gemeente museum heeft nog vele jaren de lijstenmakerij draaiende gehouden. In 1989 is uiteindelijk de zaak door de weduwe van Theo jr. gestopt.

Lees verder: Stamboom dossier T.B. Martens 1876 1.5 150128.pdf

T.B. Martens anno 1940.JPG

Hendrika Glatz & Th.B.Martens sr.

Zie onder Familie het stamboek van Theodor Glatz de opa van Hendrika of download

Theodor Glatz 1798 Een Nijmegenaar uit het Schwarzwald.pdf 

******************

Martens generatie V

Carel Martens

Carel was de jongste zoon van het gezin Martens. Door zijn vader opgeleid tot lijstenmaker en heeft dit werk na het faillissement van zijn vader in 1934 als zelfstandig ondernemer voortgezet. Samen met zijn vrouw Coby kregen zij zes kinderen - Theo, Willy, Coby, Carel jr en de tweeling Carla & Rita.

Tegel Nijmegen.jpg

Martens generatie V

Kinderen Martens-Glatz 1912.jpg

Kinderen Theo Martens sr.
vlnr Carel, Wilhelmina, Riek, Bets, Theo jr., Leida, Joop. 

Joop M.Th. Martens
Een echte en veelzijdig
Nijmegenaar

Joop Martens was de oudste zoon van Theodorus Bernardus Martens en Hendrika C. Glatz, mijn grootouders, met destijds de winkel en atelier in de Ziekenstraat 47 waar nu de doorgang naar de Marienburg is gekomen. Zijn vader gestart met het maken van spiegels groeide uit tot handelaar in schilderijen, lijstenmakerij en het maken van plafond ornamenten van Paad, een materiaal van beenderenlijm, gips en vezels. Een soortgelijke zaak is later weer opgestart door zijn zoon Theo Martens jr. met een luxe winkel in de Van Welderenstraat.

Lees ook hoe de Firma Doorman van fietsenzaak naar Radio/TV en witgoed bedrijf veranderde door de verkoop van zelfbouw van ANRO/Philips radio-ontvangers van mijn vader. Joop Martens werd een bekende en bijzondere restaurateur van Rembrands en andere schilderijen in opdracht van het Rijksmuseum Amsterdam in dienst van het Gemeente museum in Nijmegen. Over zijn vriendschap met archivaris Daniels en de perikelen rondom collecties in strijd met het voormalige Museum Kam staat uitgebreid beschreven in het boek over Mathe Daniels, archivaris in Nijmegen.

Lees meer over deze Nijmegenaar:
Biographie Joop Martinus Theodorus Martens 1900 2.3 240611.pdf

Joop Martens 1900-1976

Link naar de volgende generatie VI.

******************

Aleida Johanna Martens
1901-1976

Huwelijk Jo-Leida Pauwels 30 nov 1933.jpg

Leida en Jo Pauwels hadden een hartelijk en gastvrij gezin. Zij kregen drie kinderen Jan, Theo en Trees. Als kind kwam ik daar vaak op bezoek, eerst aan de Wolfkuilseweg en later aan de Honingpot in Nijmegen. Jo werkte als uitvoerder bij een industrieel ovenbouw bedrijf. Kenmerkend van het gezin was vooral de positieve instelling en veel gevoel voor humor.

Later heeft ook oma Glatz daar gewoond nadat haar dochter Annie Martens naar Den Haag is gaan wonen bij zuster Bets Mylanus-Martens.

Zie voor meer informatie: Stamboom dossier J. Pauwels 1903 1.0 140526.pdf

Martens generatie V

Theodorus (Thé) Bernardus Martens jr.
1903-1968 

Huwelijk Theo & Bets Martens.jpg

Opening winkel Theo Martens 1958-1.jpg

Opening winkel en lijstenmakerij
1958 Van Welderenstraat 40

De firma Th. Martens heeft zo'n 36 jaar bestaan, opgericht in 1910 door vader Theodorus Bernardus Martens destijds gevestigd in de Ziekerstraat Nijmegen. Na het faillissement in 1934 is in 1952 de Kunsthandel & Lijstenmakerij opgestart door zijn 2e gelijknamige zoon Theo jr. Destijds heeft vader zijn zonen Joop en Carel ook opgeleid in dit luxe vak van lijstenmaker. Carel is later zelfstandig doorgegaan en Joop is restaurateur geworden in dienst van de Gemeente Nijmegen.

In 1952 verhuisde de zaakvan Theo naar de Van Broeckhuijzenstraat 40 en later naar de Van Welderenstraat 40 waar de weduwe van zoon Theo nog tot 1986 de winkel samen met haar dochters heeft voortgezet. Met de laatste verhuizing verdween de handel in schilderijen en maakte plaats voor luxe artikelen.

Broer Joop Martens is na de ziekte van Theo nog vele jaren bij zijn broer 's avonds en zaterdags als lijstenmaker actief gebleven. Een leuke anneqdote uit die tijd is de volgende. Echtgenote Bets verzorgde de inkoop en had een behoorlijke partij porseleinen paarden en herten gekocht en verkocht deze voor 19,95 gulden. Maar de verkoop vlotte niet en Joop nam de partij over en etaleerde deze rijkelijk in de winkeletalage en prijsde deze voor 39,95 gulden. Binnen vier weken was alles verkocht.

Zie verder: Stamboek dossier Theodorus Bernardus Martens 1903 1.4 150128.pdf

******************

Bets Martens en Rieks Mylanus
en het Jappenkamp in Indonesië
1904-1993 

Rieks en Bets Mylanus 1930.JPG

Rieks Mylanus was in dienst bij het ministerie van Defensie en werd gedetacheerd in toenmalig Soerabaja Nederlands Indië. Een zeer zware periode hebben beide doorgemaakt in de internerings kampen van de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In Indië was Rieks hoofdbestuurder en lid van de Bond van Burgerpersoneel in Militaire Inrichtingen (BBM) in Nederlands Indië. In zijn functie was Rieks indirect betrokken bij het achterhalen van de malversaties van Nederlandse militairen met o.a. de verkoop van wapens aan de latere Indonesische vrijheid strijders. De doofpot affaire rondom de vele gifmoorden van o.a. vaandrig Aernout en bevelhebber generaal Spoor zijn later nog verfilmd en het boek: 1984 Een Bende op Java. Onze toenmalige overheid en ministers wisten weer van niks. Een kopie van het boek (.PDF) en film zijn op aanvraag beschikbaar.

Rieks is altijd voor het ministerie in Den Haag blijven werken en heeft ook zorg gedragen dat de jongste zus van Bets Annie Martens jarenlang heeft gewerkt bij de Nederlandse Beveiligings Dienst de huidige AIVD,   

Lees meer over de familie Mylanus.

Stamboom dossier H.H. Mylanus 1904 1.4 140916.pdf

******************

Annie Martens anno 1935.JPG

 

Johanna (Annie) Maria Martens
1919 - 2011

******************

genealogie-rene-martens.nl Expanded Navigation


×

genealogie-rene-martens.nl Site Map


×

Menu Sign In