Voor wie het verleden omarmt

Stamboom Cuijpers

Wapen-lakzegel Cuijpers.JPG

Deze stamboom van de familie Cuijpers komt uit het oosten van Brabant, veelal katholiek met woonplaatsen als Wanrooij, Oploo, St.Anthonis, Haps, Beers, Groot Linden en Boxmeer. De stamboom  gaat terug tot circa 1750 Gerardus Cuijpers en hij wordt tot nu toe gezien als stamvader.

******************

Generatie VI

MW Cuijpers 1929.jpg

Martinus Wilhelmus Cuijpers 1870-1952

Martinus Cuijpers was een alom bekende in het toen nog dorp Boxmeer. Met zijn café vlak naast de kerk was het een komen en gaan van de dorpelingen. Aan de achterzijde had hij zijn paardenstallen en koetsen staan voor het vervoer van mensen en goederen. Vanuit het latere woonhuis aan de Beugenscheweg runde hij zijn expeditiebedrijf met vrachtwagens samen met zijn zoon Albert.

Zijn beide zonen Albert en Willy zijn beide vroegtijdig overleden - verdronken. Daarmee eindigde deze stam Cuijpers.

>> Lees meer: Martinus Wilhelmus Cuijpers 1870 dossier 1.7 231107

Familie MW Cuijpers 1913.jpg

   

******************

Peter Cuijpers & Wilhelmina Linders.jpg

Peter Hubertus Cuijpers (1866-1948)

Oudere broer van Martinus
Lees meer:
Stamboom dossier Peter Hubertus Cuijpers 1866 1.2 220519.pdf

  

  

   

******************

Lees meer over de voorafgaande generaties:

Cuijpers Generatie I - V

******************

Generatie VII

Riek Cuijpers 1937.jpg

Henrica Theodora Elisabeth Cuijpers 1903-1984

Henrica (Riek) was de oudste dochter van Martinus W. Cuijpers en Petronella H. Hoenselaars. Geboren in 1903 in Boxmeer. Riek heeft een turbulent leven gehad. Als jong meisje op school vaak gepest vanwege haar rode haar. Zij kwam te werken als dienstmeisje bij een boer in St.Antonis die haar vervolgens zwanger maakte van haar zoon Martinus Opa en oma zorgde voor hem. In 1931 huwde zij met mijnwerker Peter Johan Weijers en woonde zij in Nuth en kregen zij vier kinderen. Helaas bleek Peter nogal losse handjes te hebben en zijn zij in 1936 gescheiden. Zij kwam weer in Nijmegen wonen en heeft een derde ongehuwde man gehad waarvan zijn ook twee kinderen kreeg.

Ook de oorlogsjaren zijn niet gemakkelijk voor haar geweest. Haar broer Albert hielp de ondergrondse met het vervoer van gestrande Engelse militairen richting Moerdijk. Riek onderhield contacten met de Duitsers om controles te ontlopen. In 1944 is zij korte tijd door de Duitsers in kamp Vught gevangen gezet. Na de oorlog werd zij daardoor onterecht als collabotrice aangemerkt, kaal geschoren tot deze fout werd hersteld. Het was voor haar te laat, zij was niet opgewassen tegen dit onrecht en raakte aan lager wal.
Uiteindelijk zijn ook haar 7 kinderen ontnomen en in andere gezinnen ondergebracht. Wij zoeken graag nog contact met deze kinderen. Na te zijn opgenomen in het ziekenhuis wegens een infectie is zij aldaar overleden, een matras vol spaargeld achterlatend.

Lees haar levensverhaal:

Stamboom dossier Henrica Theodora Elisabeth Cuijpers 1903 1.11 220717.pdf

******************

Elisabeth Cuijpers 7 aug 1926.jpg

Elisabeth Catharina Maria Cuijpers 1905-1926

Lisa hielp moeder in het huishouden en zat evenals haar jongere zuster Beppie op de kweekschool nabij Moerdijk. Daar kwam zij ongelukkig ten val op de trappen en is na enkele weken thuis gestorven aan de verwondingen.

  

******************

1932 Toos Cuijpers.jpg

Catharina Joanna Maria Cuijpers 1907-1992

Toos was de steun en toeverlaat in het gezin Cuijpers. Zij trouwde met Hagenees Herman Lelieveld en kregen 6 kinderen. Zij woonde op verschillende adressen in Eindhoven-Strijp en reisde samen veel door Europa.

Lees meer:

Stamboom dossier Catharina Johanna Maria Cuijpers 1907 1.1 150526.pdf

******************

Albert Cuijpers 1939.jpg

Albertus Wilhelminus Maria Cuijpers 1910-1947

De oudste zoon, vrachtwagenchauffeur in het bedrijf van zijn vader. In de oorlog transporteerde hij van Duitsland Engelse militairen richting Moerdijk. In 1943 zat hij gevangen in strafkamp Vught. In 1947 verongelukte hij met zijn vrachtwagen tijdens een koude winter met sneeuw en ijs tijdens veevervoer, volgens mijn nicht Ria Lelieveld.

Met het overlijden van beide zoons is deze familietak gestopt.

Lees meer:
Stamboom dossier A.W.M. Cuijpers 1910 1.2 160111.pdf

******************

******************

1926 Bep Cuijpers.jpg

Lamberta Wilhelmina Maria Cuijpers 1913-1977

Bep is mijn moeder. Na de kweekschool werkte zij als kokin voor enkele voorname families in Nijmegen. Daar trouwde zij met Joop Martens en kregen twee kinderen. Bep had als bijnaam bij vriendinnen als de Freule, hetgeen kwam door haar contacten met aristocratische families zoals o.a. de Buvelot en Jurgens op landgoed Heerlijkheid Hernen en de excentrieke eigenaar van kasteel Hernen. Na het overlijden van haar Jopie was haar steun en toeverlaat weggevallen en was haar leven niet meer wat het was en maakte zij na een moeizaam jaar er zelf een einde aan.  

Lees meer over haar leven:

Stamboom Martens

Genealogie Martens 1949

******************

Willy Cuijpers 1937.jpg

Wilhelmus Martinus Cuijpers 1921-1938

Willy was een zwak begaafde maar oersterke jongeman en hielp dan ook graag zijn broer Albert bij het laden en lossen in het transportbedrijf. Hij had een vrolijk karakter en was welbekend in het dorp Boxmeer om de laatste nieuwtjes met een ieder te delen. Helaas is hij niet ouder geworden dan 16 jaar, verdronken in een kolk in de Maas bij het zwemmen.

Lees meer:

Stamboom dossier Wilhelmus Martinus Cuijpers 1916 1.1 150522.pdf

******************

Gelderlander Riek & Albert Cuijpers 220709.jpg

genealogie-rene-martens.nl Expanded Navigation


×

genealogie-rene-martens.nl Site Map


×

Menu Sign In